Nike Air Max története

A Nike Air Max megszületése

Nike-Air-Max-tortenete

Az Air Max első modelljét 1987-ben dobta piacra a Nike. A cipőt Tinker Hatfield álmodta meg, aki eredetileg építészként dolgozott a cégnél: irodákat és üzleteket tervezett. A Nike Air Max cipők a középtalp és a sarok párnázottságáról ismertek, amely a legtöbb modellen kívülről is látható: a kialakítás alapját az 1978-as Nike Air talpmegoldása szolgáltatta; ezt fejlesztették tovább a szakemberek.

Több mint félszáz modell

1987 óta számtalan, több mint ötven modellje jelent meg, például a nyolcvanas években az Air Stab, az Air Max Light, a kilencvenes években az Air Max 90, az Air Max Classic, az Air Structure Triax vagy az Air Max Racer; illetve 2000 óta az Air Max Plus, az Air Max Skyline vagy az Air Max Turbulence. A Nike Air Max cipők jellegzetes párnázottsága némileg módosult az évek során. Az 1993-as modell volt az első, melynek kipárnázását már a cipő sarkán, illetve oldalán is látható volt; az 1995-es pedig, amelyen már elöl is. Az 1997-es változat kapott először teljes párnázást.

Könnyű és kényelmes

Az 1989-ben megjelent Air Max Light (Air Max II) egy az eredeti változatnál könnyebb futócipő, melynek „súlyvesztesége” a középtalp EVA habból készült párnázásának köszönhető. A cipők eredeti színét (fehér/fekete/szürke/piros) azért választották, hogy az kihangsúlyozza a vastag párnázást; a színválaszték azóta jelentősen bővült: a cipő ma megvásárolható kékben, zöldben, de akár rózsaszínben is.

Air Max az elnöknek

A cég az 1990-es években még az akkori amerikai elnöknek, George H. W. Bushnak is készített egy Nike Air Maxet. Az 1995-ös Air Max 95 kialakításánál az anatómiát vették alapul: a cipő váza az emberi gerincet, a felhasznált anyagok pedig a bőrt szimbolizálták. Egy 2007-es újságcikk közölte az angol törvényszéki szakértők azok megállapítását, miszerint a „Nike Air Max 95 a bűnözők kedvenc lábbelije”.

Az Air Max a popkultúra része

A cipő a populáris kultúra részévé vált: több (főként rap-) dalban megjelent. 2006-ban piacra dobták az Air Max 360-at, amelynél a Max Air párnázottság végigfutott a cipő középtalpán. Ugyanebben az évben készült el három népszerű klasszikus modell, a Nike Air Max 90, a Nike Air Max 95 és a Nike Air Max 97 újragondolt változata, amelyeknél az eredeti talpat lecserélték a 360-aséra.

Hű társ akár 800 kilométeren

A modellnek deluxe-kiadása is megjelent, amely mintegy 800 km-nyi „hű szolgálatot” ígért a cipő tulajdonosának: azaz az Air Maxek rázkódáscsökkentő talpa majd’ húsz maratonnyi futást kibír. De webáruházunk eredeti női, férfi és gyerek Nike cipői között nemcsak a futás, hanem például a biciklizés, a kosárlabda vagy a természetjárás szerelmesei is megtalálják kedvenc kényelmes, tartós és divatos lábbelijüket, amely hosszú évekig szolgálja majd őket.